Οδηγός Αγοράς Υφασμάτων

Αναρτήθηκε από antouaneta 16/03/2021 0 Σχόλιο(α)

Τα υφάσματα που επιλέγετε για το σπίτι σας είναι το πιο σημαντικό στοιχείο για τον καθορισμό του τόνου και της ατμόσφαιρας κάθε δωματίου.

Τα υφάσματα που επιλέγετε για το σπίτι σας είναι το πιο σημαντικό στοιχείο για τον καθορισμό του τόνου και της ατμόσφαιρας κάθε δωματίου.

Όταν αγοράζετε ύφασμα είτε από ένα κατάστημα είτε online, τα χρώματα και οι υφές μπορούν προσδώσουν χαρακτήρα σε ολόκληρο τον χώρο σας ή να δημιουργήσουν οπτικά "όρια" για να διαχωρίσετε τους χώρους του σπιτιού. Μερικά υφάσματα είναι ανθεκτικά και στους λεκέδες, μερικά είναι πολυτελή και χαλαρωτικά, και άλλα φέρνουν ενέργεια σε ένα δωμάτιο με φωτεινά, ζωηρά  χρώματα. Καθώς λαμβάνετε υπόψη τις ιδιότητες των υφασμάτων για το σπίτι σας, όπως τα χρώματα ή τις εκτυπώσεις, θα πρέπει επίσης να γνωρίζετε περισσότερα για τα υλικά από τα οποία κατασκευάζονται τα υφάσματα.

Αυτός ο οδηγός αγοράς υφασμάτων, θα σας καθοδηγήσει με μερικές λεπτομέρειες  για να βρείτε τον ιδανικό συνδυασμό εμφάνισης  & διακόσμησης για οποιαδήποτε χρήση έχετε φανταστεί.

Φυσικά και συνθετικά υφάσματα.

Τα φυσικά υφάσματα είναι αυτά που κατασκευάζονται εξ ολοκλήρου από ίνες που αναπτύσσονται στη φύση. Αυτές μπορεί να είναι φυτικές ή ζωικές ίνες, συμπεριλαμβανομένων μαλλιού, βαμβακιού και λευκών ειδών. Τα συνθετικά υφάσματα κατασκευάζονται από τεχνητές ίνες. Πολλά από τα σημερινά υφάσματα είναι ένας συνδυασμός και των δύο.

 

 

Φυσικά υφάσματα

 


Τα φυσικά υφάσματα είναι ανθεκτικά, πολυτελή και ελαφρώς ελαστικά. Μερικά από τα φυσικά υφάσματα που χρησιμοποιούνται συνήθως στη διακόσμηση σπιτιού είναι:

·Λινό: Οι λινές ίνες παράγονται από το φυτό του λιναριού & είναι ανθεκτικές και πλενόμενες.  Δυστυχώς, τα λινά υφάσματα είναι επίσης γνωστά για την ευκολία με την οποία τσαλακώνουν και αυτό τα καθιστά ακατάλληλα για ταπετσαρίες. Από την άλλη πλευρά, τα λινά έχουν ένα υπέροχο σουπλάρισμα, καθιστώντας τα μια πολύ ωραία επιλογή για κουρτίνες, που μπορεί να έχει μια φυσική τάση να τσαλακώνει περισσότερο, αλλά δεν χρειάζεται απαραίτητα αυτό να σας αποθαρρύνει.

·Βαμβάκι: Είναι φτιαγμένο από τα αφράτα άνθη του φυτού του  βαμβακιού. Είναι ιδανικό για κουρτίνες και κλινοσκεπάσματα λόγω της ικανότητας πλυσίματος, της αντοχής του νήματος  και της αντοχής στο ξεθώριασμα, αλλά μπορεί να μην είναι αρκετά ανθεκτικό για ταπετσαρίες.

· Μετάξι: Οι ίνες του μεταξιού παράγονται από τους  μεταξοσκώληκες. Επειδή η συγκομιδή του μεταξιού είναι πολύ απαιτητική και η ίδια η ίνα είναι ελαφριά και λεπτή, το μετάξι θεωρείται πολυτελές ύφασμα. Με τις ίνες μεταξιού που χρησιμοποιούνται για τα υφάσματα διακόσμησης υφαίνονται λεπτά & χονδρά υφάσματα. Ενώ το μετάξι είναι όμορφο και λαμπερό, απαιτεί ιδιαίτερη φροντίδα και καθαρισμό και θα εξασθενίσει εάν εκτεθεί σε άμεσο ηλιακό φως, οπότε δεν συνιστάται πάντα για κουρτίνες. Εάν όμως το επιλέξετε για κουρτίνες, τότε θα συνιστούσαμε επένδυση με φόδρα, καθώς ο ήλιος μπορεί πραγματικά να κάψει το μετάξι.

· Kάνναβη: Είναι φυτική ίνα που μπορεί να χρησιμοποιηθεί για οτιδήποτε, από σχοινιά έως υφάσματα με λεπτή υφή. Είναι αρκετά ανθεκτικό, καθιστώντας το ιδανικό για ταπετσαρίες, κουρτίνες και οποιαδήποτε προϊόντα που θα έχουν σκληρή φθορά. 

· Γιούτα: Είναι φιλικό προς το περιβάλλον. Οι ίνες του είναι ισχυρές και κατάλληλες για πολλές διαφορετικές χρήσεις. Ονομάζεται συνήθως λινάτσα ή hessian και μπορεί να χρησιμοποιηθεί για χαλιά, μοκέτες ή υφάσματα επίπλωσης. Η ρουστίκ φύση του, το καθιστά όλο και πιο δημοφιλές ως ύφασμα εσωτερικού σχεδιασμού.

· Μαλλί: Μια ζωική ίνα, το μαλλί αφαιρείται από τα πρόβατα και είναι γνωστή για τις μονωτικές του ιδιότητες, αντοχή και ευελιξία. Το μαλλί μπορεί να χρησιμοποιηθεί για χαλιά και υφάσματα επίπλωσης. Συνδυάζεται συχνά με συνθετικές ίνες για εύκολη περιποίηση & υψηλότερη αντοχή.

·Κασμίρ: θεωρείται συχνά ως μαλλί, αλλά στην πραγματικότητα είναι το μαλακό κάτω μέρος τριχώματος  του κατσικιού κασμίρ, (το λεγόμενο υπόστρωμα) είναι η βασική πρώτη ύλη για την παραγωγή κασμιριού. Υπάρχει ένα ευρύ φάσμα ποιότητας κασμίρι ανάλογα με την υφή, το χρώμα και το μήκος των ινών. Το ύφασμα κασμίρι είναι μια λεπτή, υψηλής ποιότητας επιλογή που απαιτεί απαλό καθάρισμα.  Τα υφάσματα κασμίρ είναι πιο κατάλληλα για έπιπλα που θα επενδυθούν για ελαφριά χρήση.

· Δέρμα: Τα τομάρια δέρματος που χρησιμοποιούνται για εσωτερική διακόσμηση προέρχονται συνήθως μετά από την επεξεργασία δέρματος των βοοειδών. Είναι ένα πολύ σκληρό υλικό, αλλά υπόκειται σε βρώση, ξύσιμο και ξεθώριασμα. Το δέρμα είναι δημοφιλές για τη ζεστή, γήινη αίσθηση που φέρνει σε ένα δωμάτιο και διατίθεται σε μια πλούσια γκάμα χρωμάτων. Κυρίως χρησιμοποιείται ως ύφασμα ταπετσαρίας, το δέρμα χρησιμοποιείται επίσης όλο και περισσότερο για αξεσουάρ και ταπετσαρίες τοίχων.

 
Συνθετικά υφάσματα


 

Τα συνθετικά υφάσματα προσφέρουν το πλεονέκτημα της ευκολότερης φροντίδας και πιο προσιτών τιμών από πολλά φυσικά υφάσματα. Οι ίνες είναι αρκετά ανθεκτικές από μόνες τους και βελτιώνουν την απόδοση πολλών φυσικών ινών όταν αναμιγνύονται. Τα πιο δημοφιλή συνθετικά υφάσματα είναι:

  • Πολυεστέρας: Είναι ένα θαυμάσιο ευέλικτο υλικό που συχνά αναμιγνύεται με άλλες ίνες για να τα κάνει πιο ελαστικό και μαλακό στο πέσιμο. Είναι εύκολο να καθαριστεί και να αντέξει το άμεσο ηλιακό φως χωρίς να εξασθενίσει το χρώμα του. Ο πολυεστέρας χρησιμοποιείται για κουρτίνες, υφάσματα επίπλωσης και αξεσουάρ και  είναι μια φθηνότερη εναλλακτική λύση από το μετάξι. Βέβαια, η τιμή του κάθε υφάσματος δεν καθορίζεται μόνο από την ποιότητα των πρώτων υλών κατασκευής τους αλλά λαμβάνεται υπόψη η επεξεργασία τους, όπως το φινίρισμα, κάποια ιδιαίτερη ύφανση που μπορεί να έχει παραχθεί ή κάποιο κέντημα που μπορεί να φέρει.
  •  Ρεγιόν: Συχνά ονομάζεται «τεχνητό μετάξι» λόγω των ζωηρών χρωμάτων, του πεσίματος  του υφάσματος και της λάμψης του. Μπορεί επίσης να το συναντήσουμε και ως «βισκόζη». Το ρεγιόν είναι ένα ημι-συνθετικό ύφασμα, που ονομάζεται έτσι επειδή είναι κατασκευασμένο από φυσική κυτταρίνη των οποίων οι ίνες  έχουν υποστεί χημική επεξεργασία. Αναπνέει, όπως το βαμβάκι, και δέχεται τη βαφή πολύ καλά, αλλά μπορεί να συρρικνωθεί ή να επεκταθεί όταν έρχεται σε επαφή με νερό.
  • Ακρυλικό: Εάν το ρεγιόν είναι  το τεχνητό μετάξι, το ακρυλικό είναι  το «τεχνητό μαλλί». Δημιουργήθηκε για να μιμείται τα χαρακτηριστικά το μαλλιού, προσθέτοντας ταυτόχρονα την ικανότητα πλύσης και την αντοχή στις βλάβες των εντόμων. Το ακρυλικό είναι μαλακό και ελαφρύ ενώ εξακολουθεί να είναι ανθεκτικό. Δέχεται καλά τη βαφή, δεν συρρικνώνεται και παρέχει εξαιρετικές μονωτικές ιδιότητες σε οικονομική τιμή.
  •  Νάιλον: Το νάιλον είναι μια σκληρή, ελαστική ίνα που ενώνεται συχνά με άλλα, φυσικά  υλικά. Προσθέτει ανθεκτικότητα σε αντικείμενα που θα δέχονται σκληρή φθορά, όπως χαλιά, μοκέτες και υφάσματα επιπλώσεων. Οι ίνες νάιλον έχουν μεταξένιο φινίρισμα και είναι πολύ ανθεκτικές στους λεκέδες.
  •  Δερματίνη: Η δερματίνη είναι η ιδανική επιλογή για την εμφάνιση φυσικού δέρματος με χαμηλότερο κόστος. Αν και δεν  αναπνέει αρκετά και δεν είναι  ανθεκτικό όσο το δέρμα, είναι πιο ευλύγιστο και διατίθεται σε μεγάλη ποικιλία χρωμάτων και φινιρισμάτων.

Βέβαια, η τιμή του κάθε υφάσματος δεν καθορίζεται μόνο από την ποιότητα των πρώτων υλών κατασκευής τους αλλά λαμβάνεται υπόψη η επεξεργασία τους, όπως το φινίρισμα, κάποια ιδιαίτερη ύφανση που μπορεί να έχει παραχθεί ή κάποιο κέντημα που μπορεί να φέρει.
Διαστάσεις υφασμάτων

Τα υφάσματα επίπλωσης και κουρτινών διατίθενται συχνότερα σε διαστάσεις 1.40 & 2.80 φάρδος.

Οι διαστάσεις αυτές ποικίλουν ελαφρώς λόγω των σχεδίων που μπορεί να απεικονίζουν, ξεκινώντας για παράδειγμα από 1.30 έως 1.50 φάρδος για τα στενά υφάσματα και από 2.70 έως 3.20 και πιο σπάνια 3.40 φάρδος για τα φαρδιά υφάσματα.

Μετά την παραγωγή τους τα υφάσματα αποθηκεύονται σε ρολά ή τόπια και συσκευάζονται, φέροντας μια ετικέτα με τον κωδικό του προϊόντος και τα χαρακτηριστικά του, όπως φάρδος υφάσματος, χρώμα, σύνθεση, οδηγίες φροντίδας κ.α.

Να έχετε πάντοτε υπόψη ότι ο κατασκευαστής δίνει μια νόμιμη απόκλιση περίπου 3% στο πλάτος του υφάσματος που κατά καιρούς μπορεί να διαφέρει, καθώς και την ελαφριά απόκλιση χρώματος που μπορεί να παρατηρηθεί σε ύφασμα από παρτίδα σε παρτίδα.