Πως να καθαρίσετε τις κουρτίνες σας

www.antouaneta.gr

Αναρτήθηκε από antouaneta 05/01/2022 0 Σχόλιο(α)

 

 

 

 

Πώς να καθαρίσετε τις κουρτίνες σας   
 
 
 
 
 
Οι κουρτίνες παίζουν βασικό ρόλο στη λειτουργικότητα και το στυλ του εσωτερικού του σπιτιού και συχνά η κουρτίνα είναι ένα σημαντικό στοιχείο σχεδιασμού όπου έχουν δαπανηθεί αρκετά χρήματα για μια  πραγματικά επαγγελματική εμφάνιση.
 
 
Είναι λογικό τότε,  ότι οι κουρτίνες σας να φροντίζονται κατάλληλα για να διατηρήσουν την εμφάνιση και τη διάρκεια ζωής τους.
 
 
Με την πάροδο του χρόνου, οι κουρτίνες μπορούν πολύ γρήγορα να συλλέξουν σκόνη, να αναπτυχθεί μούχλα από την υγρασία και να γίνουν σημάδια από βρώμικα χέρια, οπότε είναι απαραίτητο να γίνεται τακτικός καθαρισμός των κουρτινών σας.
 
 
Η αφαίρεση των κουρτινών από τα κουρτινόξυλα και η τοποθέτησή τους στο πλυντήριο ρούχων μοιάζει με τον πιο εύκολο τρόπο - αλλά αυτό δεν είναι κατάλληλο για ορισμένα υφάσματα και υπάρχουν σημαντικά βήματα που πρέπει να ακολουθήσετε για να διατηρήσετε τις αγαπημένες σας κουρτίνες σε άριστη κατάσταση.
 
 
Οι παρακάτω συμβουλές ισχύουν για τις περισσότερες κουρτίνες, ωστόσο ορισμένα υφάσματα, έχουν συγκεκριμένες οδηγίες καθαρισμού, οπότε θα πρέπει πάντα να τις ακολουθείτε. Είναι επίσης σημαντικό να γνωρίζετε ότι κάποια υφάσματα ίσως συρρικνωθούν κατά την πλύση, ανάλογα τη σύνθεσή του υφάσματός σας.
 
 
 
Πριν τη πλύση
 
 
Η κάθε ποιότητα κουρτίνας έχει διαφορετικές απαιτήσεις φροντίδας όπου καλό θα είναι να κατανοήσετε και να ακολουθήσετε τις οδηγίες πλύσης που θα σας δοθούν, διασφαλίζοντας ότι η κουρτίνα σας θα διαρκέσουν όσο το δυνατόν περισσότερο. Εάν αυτές οι οδηγίες υποδεικνύουν ότι μπορείτε να τις πλύνετε στο πλυντήριο, η ασφαλέστερη επιλογή είναι να χρησιμοποιήσετε έναν κύκλο ψυχρής πλύσης χρησιμοποιώντας ένα ήπιο απορρυπαντικό. Σας συνιστούμε να πλένετε στο το χέρι τις κουρτίνες σας, καθώς αυτό θα προστατεύσει τυχόν ευαίσθητα υφάσματα. Ορισμένες κουρτίνες μπορεί να έχουν επάνω τους ραμμένα διακοσμητικά που μπορεί να καταστραφούν από το πλύσιμο στο πλυντήριο, ακόμη και αν το ίδιο το ύφασμα πλένεται στο πλυντήριο. Εάν έχετε αμφιβολίες, επιλέξτε πάντα να τις πλένετε στο χέρι.
Πριν τον καθαρισμό, συνιστούμε να τινάξετε τις κουρτίνες σας για να αφαιρέσετε τη σκόνη και πιθανές ακαθαρσίες. Κατεβάστε προσεκτικά τις κουρτίνες σας αφαιρώντας όλα τα γαντζάκια. 
 
 
 
Κατά τη διάρκεια της πλύσης
 
 
Ανάλογα με το πόσο μεγάλη είναι η κουρτίνα σας, μια μεγάλη λεκάνη-ακόμα και η μπανιέρα-είναι ιδανική για πλύσιμο στο χέρι. Χρησιμοποιώντας ένα ήπιο απορρυπαντικό, πλύνετε απαλά το ύφασμα χωρίς να το τρίψετε ή να το στύψετε.
 
 
 
Μετά τον καθαρισμό
 
 
Για να στεγνώσετε τις κουρτίνες σας, η καλύτερη πρακτική είναι να τις απλώσετε όμορφα στην απλώστρα και να στεγνώσουν σε σκιερό μέρος. Σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να βάζετε τις κουρτίνες σας στο στεγνωτήριο, να χρησιμοποιείτε μανταλάκια ή να τις κρεμάτε σε σχοινιά, καθώς θα δημιουργηθούν σημάδια στο ύφασμα. Μόλις στεγνώσει (και αν το επιτρέπει το ύφασμα), σιδερώνετε τις κουρτίνες σας από την πλευρά του υφάσματος σε μέτρια θερμοκρασία ή απλά τις κρεμάτε ξανά στη θέση τους. Το βάρος των κουρτινών θα βοηθήσει τυχόν πτυχώσεις να φύγουν φυσικά.
 
 
 
Καθαρισμός διαφορετικών ειδών κουρτίνας
 
 
Κουρτίνες χωρίς φόδρα
Οι κουρτίνες χωρίς επένδυση φόδρας είναι συνήθως απλές στη συντήρηση και μπορούν να πλυθούν εύκολα στο σπίτι. Πριν το πλύσιμο, ελέγξτε τις οδηγίες καθαρισμού ή πλύνετε απαλά με το χέρι σε κρύο νερό με ένα ήπιο απορρυπαντικό.
 
 
 
 
Κουρτίνες με φόδρα
 
 
Οι κουρτίνες με επένδυση φόδρας είναι πιο δύσκολο να πλυθούν. Συνιστούμε να τις δώσετε σε καθαριστήριο για πλύση με στεγνό καθάρισμα.
Εάν πλένετε μόνοι σας τις κουρτίνες με επένδυση, φροντίστε να ελέγξετε αν η κουρτίνα και η επένδυση είναι από την ίδια σύνθεση. Όταν υπάρχει διάφορα στα  υφάσματα που εμπλέκονται, το πλύσιμο των κουρτινών σας μπορεί να προκαλέσει τη συρρίκνωση της μίας πλευράς, κάνοντας τις κουρτίνες σας να μαζέψουν. Πλύνετε σε κρύο νερό με ένα ήπιο απορρυπαντικό.
 
 
 
 
 
Βουάλ κουρτίνες
 
 
Οι κουρτίνες βουάλ είναι κατασκευασμένες από ελαφρύ πολυεστερικό νήμα, επομένως είναι πιο εύκολο να αφαιρεθούν και να πλυθούν στο χέρι με κρύο νερό ή διπλωμένες στο πλυντήριο χωρίς στύψιμο..
Μόλις στεγνώσει, μπορείτε εύκολα να σιδερώσετε τις βουάλ κουρτίνες.
 
 
 
 
 
Γενικοί κανόνες πλύσης κουρτινών
 
 
 
Πλένουμε τις κουρτίνες σε χαμηλή θερμοκρασία νερού
Δεν στύβουμε τις κουρτίνες καθώς μπορεί να αλλοιωθεί το φινίρισμα τους και θα τσαλακωθεί πολύ.
Μπορείτε να κρεμάσετε τις κουρτίνες ακόμα και νωπές. Αυτό θα δώσει την δυνατότητα να στεγνώσει φυσικά η κουρτίνα και πιθανόν να μη χρειαστεί ούτε σίδερο.
Εάν δε γνωρίζετε τη σύνθεση της κουρτίνας σας, καλό θα ήταν να ρωτήσετε κάποιο εξειδικευμένο κατάστημα υφασμάτων, ή να τις πάτε καθαριστήριο. 
Η φροντίδα των κουρτινών σας θα εξασφαλίσει μεγαλύτερη διάρκεια ζωής των υφασμάτων και ένα πιο υγειές σπιτικό περιβάλλον.